Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kleding in de herfst en winter
#1
Hi,

Ik ben nieuw in de ligfietswereld en leer veel via dit forum. Alleen zie ik weinig terug over de kleding die gedragen of gebruikt worden.
Met het mooie weer zie ik mensen in een soort wielren outfit fiets of t-shirt en korte broek.

Wel heb ik wat gezien/gelezen over regenkleding, wat ging van geen regenkleding tot regenpakken en poncho's.
Maar wat dragen jullie in de herfst en winter dagen?

Ik hoop dat er geen verschil zal zijn tussen de tweewielers en driewielers.
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Welkom Cyberjakkes!

Ik draag in de zomer, tot een graad of 10-15
  • onder/zweetshirt met korte mouwen
  • wielershirt met korte mouwen (de zakjes achterop zijn vaak nog prima bereikbaar want hangen links en rechts naast het stoeltje. Je hebt ook speciale ligfietskleding met de zakjes op je buik)
  • bibshort (een wielershort waar ik de zeem uit verwijderd heb, ik vind die fijner zitten dan hardloopshorts)
  • zomersokken en SPD schoenen
  • leren vingerloze hanschoenen
  • helm
In de herfst (nu dus) soms armstukken of een wielershirt met lange mouwen of een dun wielerjack.

In de winter:
  • onder/zweetshirt met lange mouwen
  • wielershirt met lange mouwen
  • fietsjasje
  • (schaats) bibtight zonder zeem
  • warme sokken (meestal merino)
  • waterdichte winter SPD schoenen, soms nog met overschoenen als het heel koud is
  • neopreen handschoenen
  • helm en helmmuts
     
Bovenstaande draag ik op/in al mijn fietsen: lig/zit/trike/velomobiel. Uiteraard op mijn gewone fietsen broeken MET zeem.
Bij verwacht slecht weer heb ik een dunne windstopper mee die ook de eerste regen wel buiten houdt (in de zomer) en een regenjas.
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Ik heb bij al mijn toertochten (tussen 100 en 200 kilometer) gewone kleding aan die ik ook dagelijks thuis en naar mijn werk aan heb. Maar dan de oude en versleten versie.

Ik zie niet in waarom ik speciale kleding aan zou moeten. Een shirt met lange mouwen, waarvan ik de mouwen gewoon oprol als het warmer wordt. Geen shirt als het heet is.

Ik heb ook gewone schoenen aan bij het fietsen. Maar dan met een fietszool om ongemak van de voeten grotendeels tegen te gaan.

De enige aanpassing voor als het fris is zijn dunne handschoenen. Maar ik stop met de lange toertochten vanaf begin november tot en met eind februari / begin maart. Als de temperatuur minimaal 10C is en er geen regendreiging is. Ik doe niet aan in de regen fietsen.
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Laat ik het kledingstuk: broeken, er uit knippen.


Bij kouder weer voldoet een lange wielrenbroek goed. Deze zijn elastisch, waardoor je geen schuurplekken kan krijgen bij lange ritten. Het gedeelte om de knie buigt met die knie mee. Dit laatste is belangrijk, omdat niet elastische broeken aan je knieschijf trekken; zeker spijkerbroeken bij regen zijn af te raden. Wat wel kan zijn wijde lange broeken, maar draag dan bij regen een regenbroek. (Geen strakke broek, omdat transpiratievocht door de regenbroek niet weg kan.)
Bij koud weer kun je ook bij droog weer een regenbroek dragen; deze houdt koude wind tegen en eventueel kun je een joggingbroek onder je regenbroek aandoen.
Meestal fiets ik in mijn alledaagse kleding, wat prima kan. Ik let er wel altijd op dat ik wijde pijpen heb en vaak neem ik een droog T-shirt of overhemd mee om niet bezweet rond te hoeven lopen.


Bij flinke kou zijn beenwarmers en overschoenen de moeite bij lange tochten. De laatste paar jaar echter niet nodig gehad.


Niels, losjes, van der Wal
Antwoord }
Bedankt door:
#5
In plaats van een regenbroek tegen de kou kan je ook een panty of legging onder een (spijker)broek overwegen.

(Ik ben er nog niet uit met regenkleding, door zweten ben je vaak net zo nat als wanneer je het niet draagt in de regen)
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Tijdens de echte koude winters (vroeger)
heb ik ook nog weleens een speciale schaats onderbroek (over mijn eigen onderbroek) gedragen
Hierin zit een wind-dicht-kruis.
Ik heb dat gedaan omdat je 'zo-met-je-kont-naar-voren' zit.

Maar ik den niet meer dat het nog echt zo koud wordt.
Antwoord }
Bedankt door:
#7
(28-Sep-2020, 12:47 PM)Remko_Flevo-Sunrider schreef: Maar ik den niet meer dat het nog echt zo koud wordt.

En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in koubeleving van diverse mensen. Ik vind het bijvoorbeeld al iets van 30 jaar niet koud genoeg om een trui te dragen...
Antwoord }
Bedankt door:
#8
Goed om te lezen dat er meer mede fietsers zijn die gewone kleding inzetten. De meeste ervaring die ik heb met kleding en buiten zijn, komen uit de wandel en Bushcraft hoek. Met fietsen ben ik sinds 2,5 maand gestart, daar ik grote fan ben van wol met warme en koudere dagen geeft dat wat extra flexabilteit.

Ik ben nog niet op het niveau van de lange tochten die ik af en toe langs zie komen, wat voor een aantal fietsers op het forum gewone tochtjes zijn.
Antwoord }
Bedankt door:
#9
Oh, en broekklemmen (of je pijpen in je sokken stoppen) scheelt een hoop tocht op een ligfiets heb ik al geleerd Smile
Antwoord }
Bedankt door:
#10
In de loop van de herfst stap ik over van een dunne zomerbroek op een zwarte spijkerbroek.
In de zomer draag ik een ligfietshirt met korte mouwen. Wordt het kouder dan gaat daar een ligfietsshirt overheen met lange mouwen. Wordt het nog kouder dan gaat daar de Gore Tex regenjack overheen of een windstopper. Ik heb ook nog een voering van een vorige jas die als zelfstandige jas gedragen kan worden. Die trek soms ook aan over het ligfietsvest. Wordt de spijkerbroek te koud dan trek ik mijn Gore Tex regenbroek aan. Die ademt en heb ik ook zo weer uit. Binnen is een lange onderbroek (van de Hema heb ik lange tijd gehad) te warm.
Antwoord }
Bedankt door:
#11
Grappig he... kleding is al net zo'n controversieel onderwerp als banden... Ik zal echt nooit op de fiets stappen in normale kleding, zelf op een kort rondje met mijn dochter draag ik altijd minimaal een fietsbroek en SPD schoenen (heb geen fietsen met gewone pedalen). Een spijkerbroek heb ik 1 keer geprobeerd, dat nooit meer.

Bij iedere sport hoort speciale kleding en ik beschouw fietsen intussen wel een beetje als mijn sport Smile Heel lang niet gedaan trouwens...
Antwoord }
Bedankt door:
#12
(28-Sep-2020, 11:31 AM)Lopopodium schreef: Ik heb bij al mijn toertochten (tussen 100 en 200 kilometer) gewone kleding aan die ik ook dagelijks thuis en naar mijn werk aan heb. Maar dan de oude en versleten versie.

Ik zie niet in waarom ik speciale kleding aan zou moeten. Een shirt met lange mouwen, waarvan ik de mouwen gewoon oprol als het warmer wordt. Geen shirt als het heet is.

Ik heb ook gewone schoenen aan bij het fietsen. Maar dan met een fietszool om ongemak van de voeten grotendeels tegen te gaan.

De enige aanpassing voor als het fris is zijn dunne handschoenen. Maar ik stop met de lange toertochten vanaf begin november tot en met eind februari / begin maart. Als de temperatuur minimaal 10C is en er geen regendreiging is. Ik doe niet aan in de regen fietsen.

Afhankelijk van wat voor kleding je normaal draagt zit dat zeer oncomfortabel als je gaat zweten. Ik had eerst katoenen T-shirts en van die witte katoenen (Schiesser) onderbroeken. Dat zweet allemaal heel snel dicht. Nu heb ik bamboe T-shirts die snel drogen, in de VM draag ik iets van kunststof wat nog sneller droogt. Onderbroeken van dunner katoen met elastaan; droogt ook veel sneller. Kleding allemaal zwart; want witte kleding reflecteert je eigen lichaamswarmte terug.

Maar goed; kou is eigenlijk bij nog geen 1% van de ritten in de VM een issue. De hoofdband heb ik sowieso op als gehoorbescherming tegen geluid. Op een open ligger zal dat wel anders zijn ja.
Antwoord }
Bedankt door:
#13
(28-Sep-2020, 01:55 PM)ErikvanD schreef: Bij iedere sport hoort speciale kleding en ik beschouw fietsen intussen wel een beetje als mijn sport Smile Heel lang niet gedaan trouwens...


Ik merk wel dat mensen in fietskleding over het algemeen wat gefrustreerd reageren als er een langharige idioot met spijkerbroek en t-shirt (en wandelschoenen of sandalen, al naar gelang het weer) ze voorbij komt zetten Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#14
Ach, zolang het een idioot is  Wink

Kleding is gewoon heel persoonlijk en iedereen moet vooral lekker dragen wat hij/zij prettig vindt! Ik draag wel vaak fietskleding maar heb wel veel, vaak wat komische shirts (en sokken) van de Aliexpress. Ook om te laten zien dat we het allemaal niet zo serieus moeten nemen met dat "gesoigneerd erbij zitten". Maar als mensen dat wel willen doen, ook goed. 

Als ik overigens 1 ding moest kiezen wat ik ECHT niet zo willen missen op de ligfiets dan zijn dat SPD schoenen en op de gewone fiets een broek met een goed zeem (... en SPD schoenen maar dan zijn het toch 2 dingen...)
Antwoord }
Bedankt door:
#15
(28-Sep-2020, 09:31 AM)Cyberjakkes schreef: wat dragen jullie in de herfst en winter dagen?


Ik hoop dat er geen verschil zal zijn tussen de tweewielers en driewielers.


Tot een paar kilometer doe ik geen speciale kleren aan maar als het verder is dan draag ik een kunststof hemd en een korte broek.
Mijn fietskleren zijn sneldrogend en rekbaar. Speciale wielrennerskleren draag ik niet op de ligfiets, mijn grootste uitspatting is een jasje van ligfiets.net.
Ik heb jaren geleden een stapeltje "slidingbroeken" gekocht (aanbieding van scapino), dat komt dacht ik uit het voetballlen. Die lijken op een wielrenbroek maar er zit dus geen zeem in. Ondergoed is ook van kunststof, ik heb een paar "zweethemden" voor wielrenners, die gaan ook al heel lang mee, en onderbroeken van polyester of nylon of zo.
Als het koud is dan draag ik daarover een hardlooplegging en mijn onderhemd is dan een isolatiehemd.

Twee- of driewieler maakt niet zoveel uit, maar in de Quest rijd ik langer met korte broek/hemd.
Mijn regenpak is de Quest, met een open fiets heb ik al lang niet in slecht weer gereden.

Behalve mijn regenpak is niets echt duur geweest. Het scheelt ook dat deze kleren erg lang meegaan - sommige heb ik al 30 jaar.
Theo Mol
- een ligfietser komt nooit ongelegen -
Antwoord }
Bedankt door:
#16
(28-Sep-2020, 04:54 PM)Theo Mol schreef: Mijn regenpak is de Quest, met een open fiets heb ik al lang niet in slecht weer gereden.
Behalve mijn regenpak is niets echt duur geweest....

Moest even hard lachen  Big Grin Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#17
Ik draag op mijn open liggers altijd wielrenkleding als ik lange tochten rijd en ook met wisselvallig weer.
Dat is kleding van Castelli met een nanoflex technologie, die maakt het winddicht en waterafstotend maar wel ademend.
Jas is ook een Castelli met goretex welke zo goed als wind en waterdicht is.
Schoenen heb ik van xlc die ook gevoerd en waterdicht zijn.
Op mijn hoofd heb ik een tijdrit helm met visier ( catlike rapid tri).
Antwoord }
Bedankt door:
#18
Ikzelf vind het gewoon zonde om voor het fietsen specifieke kleding te moeten kopen. Zonde van het geld, zonde van het materiaal. Ik draag liever mijn oude kleding dat niet meer echt representatief is om in het dagelijks leven aan te hebben verder "op".

Daarbij heb ik elk jaar ook wel eens dat ik de fiets meeneem in de trein. Goed, dit jaar nog niet gedaan, en dat zal vast ook niet meer gebeuren. Maar in normale jaren vind ik het leuk om van een treinstation terug naar huis te fietsen, of andersom. Dan sta ik op zo'n station liever in gewone kleding dan in een of ander wielrenhansopje zoals sommige van die racefietsers.

Het enige dat bij het ligfietsen zweterig kan aanvoelen is de rug. Maar daar helpt ook speciale fietskleding niet tegen, want dat zweten gaat gewoon gebeuren en ventilatie is er niet echt bij van toepassing. Ik neem hooguit, wanneer ik verwacht met de trein naar huis terug te reizen, een tweede shirt mee om te wisselen als ik bij het treinstation aangekomen ben zodat ik even een droog shirt aan heb in de trein.
Antwoord }
Bedankt door:
#19
Ik heb net als Erik altijd fietskleding aan (het meeste is eigenlijk hardloopkleding).

Ik koop voornamelijk spullen in de uitverkoop of in een outletwinkel.

Ik heb echt voor alle weertypen kleding.
Zweet-/ondershirts met korte en met lange mouwen voor in de zomer.
Idem voor in de winter.
Speciale hardlooponderbroeken.
Hardloopshirts/bovenshirts met korte en lange mouwen.
Bibshorts en gewone korte broeken.
3/4 broeken (dun/zomer) en een lange broek (dikker/winter).
Ik heb arm- en beenstukken en die draag ik in het voor- en najaar.
Een echte winddichte en waterwerende lange bibbroek.
Winddichte winterjasjes en een waterdichte regenjas.

Deze kleding heb ik de afgelopen 20 jaar verzameld.
De kleding die 20 jaar oud is, draag ik dus ook nog steeds.
Ik draag nooit katoen, altijd technische hardloop-/fietskleding.

In de DF draag ik bijna altijd hetzelfde.
In de lente, zomer en herfst: korte broek, onder- en bovenshirt met korte mouwen.
In de winter: 3/4 dunne zomerbroek, ondershirt met korte mouwen en een bovenshirt met lange mouwen.

De andere kleding draag ik dus op de Roeifiets, de Taifun en de Aero.
Korte stukjes doe ik in mijn gewone kloffie.

Ik heb geen kleding met zakjes op de rug en ook geen storende naden. 
Zeker op de Roeifiets is dat verschrikkelijk vervelend.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door:
#20
(28-Sep-2020, 04:54 PM)Theo Mol schreef: Ik heb jaren geleden een stapeltje "slidingbroeken" gekocht (aanbieding van scapino), dat komt dacht ik uit het voetballlen. Die lijken op een wielrenbroek maar er zit dus geen zeem in. 

Same here. Deze  https://www.decathlon.nl/p/slidingbroekj.../R-p-14558
Voelt aan als een gewone onderbroek. Echt top dat we als ligfietsers geen zeemleer nodig hebben.
Antwoord }
Bedankt door:
#21
(28-Sep-2020, 07:35 PM)Lopopodium schreef: Ikzelf vind het gewoon zonde om voor het fietsen specifieke kleding te moeten kopen. Zonde van het geld, zonde van het materiaal. 

Het enige dat bij het ligfietsen zweterig kan aanvoelen is de rug. Maar daar helpt ook speciale fietskleding niet tegen, want dat zweten gaat gewoon gebeuren en ventilatie is er niet echt bij van toepassing. Ik neem hooguit, wanneer ik verwacht met de trein naar huis terug te reizen, een tweede shirt mee om te wisselen als ik bij het treinstation aangekomen ben zodat ik even een droog shirt aan heb in de trein.

Specifieke wielerkleding ondersteunen ook je spieren en dat is als je lang fietst wel fijn. Ook zijn ze heel snel droog en licht van gewicht zodat het geen belemmering word.

Als je veel zweet je een ondershirt van de bekende merken echt een uitkomst het houd je zoveel mogelijk droog zodat je zeker in de winter en herfst niet te veel afkoelt.
Ik snap dat mensen tegen het kosten plaatje opzien want het is niet goedkoop. 
Als je het eenmaal hebt gehad dan denk je had ik het maar eerder gedaan.
Antwoord }
Bedankt door:
#22
Misschien als ik ook bij slecht weer zou fietsen. Maar ik fiets slechts bij droog weer en temperaturen vanaf 10C uitgezonderd die enkele keer per jaar dat regenachtig weer mij overvalt (hopelijk morgen niet, want ik heb een tocht van 170 kilometer ingepland).

Nouja, ook bij ander weer, maar dan maak ik kortere tochten van 40 kilometer op mijn gewone stadsfiets. Dan heb ik ook gewoon normale oude kleding aan, maar dan nog een oude winterjas erbij.

Ik heb nooit het idee dat ik iets anders nodig zou hebben, dat iets te koud of te warm zou zijn.
Antwoord }
Bedankt door:
#23
Aangezien ik veruit de meeste km maak voor woon/werk heb ik altijd werkkleding aan. Lange werkbroek altijd. Boven 13 gr t shirt en onder 13 shirt en dikke jas. Als het echt koud wordt vanaf 0 motorhandschoenen en muts en een trui erbij. Ik maak dan ook geen tochten van tig km. Geen zin in omkleden op werk en dat ik n natte rug heb...ik zit alleen en ben baas over mn eigen kachel dus no worries.
Antwoord }
Bedankt door:
#24
Ik fiets in hardloopkleding: korte tight, een onder- en bovenshirt. Als de buitentemperatuur onder de 10 graden blijft, draag ik een 3/4 hardloop tight en het “4 seasons” jasje van Futurumshop. Ik heb wel altijd een warmere jas in de fiets liggen voor een stop of een bandenwissel.

Verder heb ik ooit de “voetengaten windgeleiders” van Velomobielonderdelen aangeschaft, maar nooit de behoefte gehad ze te installeren voor de winter. Geen last van koude voeten gekregen...

Ik fiets altijd met een helm.
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Challenge Alize - Quest 846 - Nazca Fiero - Brompton - Koga LightSpeed - bakfiets (voor de kleinkinderen)
Antwoord }
Bedankt door:
#25
Grootste probleem van 'gewone' kleding zijn de dikke naden van bijv. spijkerbroeken. Dat gaat op den duur irriteren door wrijving.
Groot voordeel van polyester en andere kunststoffen: het droogt snel.
Antwoord }
Bedankt door:
#26
Kleding voor mensen met e-assist is heel anders. Bij 17 graden is het al fris. Ooit heb ik een waterdicht thermopak gekocht voor een andere hobby. Dat heb ik gisterenavond weer voor het eerst gedragen omdat de temperatuur weer wat lager is. Wel met de pijpen en mouwen open, zodat het flink doortocht. Hiermee red ik het tot -min 10. Daaronder, dan moet ik iets warms aantrekken.

Ventisit: tocht teveel door. Moet ik nog wat op verzinnen in de winter.
Fietsschoenen: tochten teveel door. Moet nog iets beters vinden met clips.
Keuzes worden eenvoudiger naarmate je minder keus hebt  FlevoTrikeJouta Tadpole Blue Line | Quest 377 | Trident Titan
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:





Nieuwe berichten
Prototype tegen verblinding auto's
Tsja, interessante...datakneder — 04:18 PM
Prototype tegen verblinding auto's
De Duitse TÜV kijkt ...365cycle — 04:13 PM
Prototype tegen verblinding auto's
Tsja, interessante o...Grrrrrene — 03:16 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
...vanmorgen mijn ...365cycle — 02:38 PM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Leuk om de verschill...PieterTrapt — 01:58 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
...vanmorgen mijn ru...Hoekie — 12:58 PM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Ik denk dat je als s...Frutsel — 11:12 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Laten we het eufemis...LigfietsWilsum — 10:18 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Ik heb weleens n...Hardloper — 10:00 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Dat als laatste ge...Bart Verbeek — 09:35 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Ik heb weleens nac...Wim -de roetsende — 08:11 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Snap eigenlijk n...365cycle — 01:37 AM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Ik heb weleens nacht...Hardloper — 11:17 PM
VM45
Mijn zoontje (7) l...365cycle — 11:07 PM
VM45
Mijn zoontje (7) leg...blokdoorn — 11:03 PM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Ja, tegelijkertijd z...blokdoorn — 11:01 PM
RIVM maakt zich zorgen: Nederlanders zi...
Tja, soms moet je wa...Tom Fekkes — 10:53 PM