, 10:43 PM
(, 10:08 PM)Martin van Mourik schreef: Tsja, ik ben wel iemand die graag doorfietst, maar ik behoor blijkbaar niet tot de doelgroep van dit soort projecten. Ik vermoed dat deze zogenaamde doorfietsroutes veel door dorpskernen en stadskernen heen gepland worden omdat ze daarmee in de ogen van de ontwerpers een groter publiek dienen. Maar als je echt wilt doorfietsen dan vermijd je de bebouwde kom zo veel mogelijk.
Dat brengt me bij een bron van ergernis over fietsinfrastructuur. Terwijl er voor gemotoriseerd verkeer vaak een hoofdweg of rondweg is waarmee je langs steden en dorpen kunt of er omheen, is dit voor fietsverkeer vaak onmogelijk. Vaak doordat de doorgaande weg of rondweg die mooi om de bebouwde kom heen loopt een stuk heeft dat exclusief voor gemotoriseerd verkeer is, zonder fietspad ernaast. De mogelijkheid om langs hoofdwegen door te fietsen zonder steden en dorpen in te moeten is er vaak niet.
Dat 'doorfietsroutes' vaak door de binnenstad lopen is de invloed van de lokale middenstand op de lokale politiek.
Alle fietsers zijn potentiële klanten, ook de fietsers op doorfietsroutes zien vast interessante dingen en/of stoppen voor koffie.
De lokale middenstand zal vast invloed hebben op de financiering van de route. Als de route niet door de stad loopt, dan geen financiering.
(Ik heb lang in Utrecht gewoond. Het winkelcentrum Hoogh Catharijne is zeer populair voor winkeliers, omdat er veel treinreizigers doorheen moeten. )
Niels, doorfietser, van der Wal
De verrijking zit in de beperking