Waardering:
 • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Winterklaar maken / door de winter komen
#1
Naar aanleiding van deze facebook discussie: Bevroren kabel

Wat doen jullie en/of gebruiken jullie om je fiets winterklaar te maken en door de winter te komen?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
 • banden
 • smeermiddelen
 • kabels
 • kleding
 • etc...
[Afbeelding: picture%20%281%29.jpg]

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#2
Mijn ervaring van vorig jaar is dat als je je ketting vergeet schoon te maken na een ritje op gepekelde wegen, dat je je ketting na twee dagen zwaar verroest terug vindt. Van te voren goed invetten is dan een goed idee, hoewel flinke pekel sowieso niet echt lekker is voor je fiets.

Mijn fietsen: Rode Challenge Fujin Tour, grijze Fujin SL I, zwart gespoten Hurricane van staal (project) , rode Hurricane van aluminium (winter) , zwarte Nazca Fuego, gele Challenge Alize 20

Marcel D.
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Een paar dagen door de pekel is erger dan de hele lente en zomer. Ik heb geen andere oplossing dan na de winter ketting en kransjes laten vervangen
Antwoord }
Bedankt door:
#4
In de winter reinigen en smeer ik de ketting om de 2 dagen. Ook toen ik nog elke dag op fiets naar het werk ging kwamen ketting en tandwielen altijd goed de winter door.

Frame behandel ik in het najaar altijd met harde autowas, vuil en pekel spoelen er dan makkelijk af.
's winters doe ik na een wasbeurt m'n fiets afspoelen met een emmer water, nooit tuinslang of (erger nog) hoge druk spuit. Zo weet ik vrijwel zeker dat er nergens water tussen kruipt waar ik het niet wil hebben.

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#5
Mijn winterfiets (geen ligger) gebruik ik meermaals per week voor woon-werk en in de weekenden voor een langere rit. De laatste maanden zijn de wegen ontzettend smerig en nat (ik rij veel door de polder) en ook de fietspaden in de bossen die ik in het weekend vaak rij zien er nu meer uit als mountainbike paden... Daarom ziet mijn fiets er vaak niet uit na een rit en maak ik hem minimaal eens per week grondig schoon.

Na een langere rit spuit ik vaak het grootste vuil eraf met de tuinslang, maar dan wel met niet te harde straal zodat ik nergens het vet tussenuit spuit. Ongeveer eens per week maak ik de fiets grondig schoon met een sopje. Het frame zelf heb ik twee keer in de was gezet. Roest zie ik tot dusver nergens (stalen frame). De ketting maak ik ongeveer twee keer per week schoon en smeer ik daarna opnieuw.

Tot dusver vind ik die extra moeite ruimschoots opwegen tegen het plezier dat ik heb aan het fietsen, ook nu het wat frisser wordt en ik zelden daglicht zie op de fiets Smile

Wat betreft je andere vragen:

Qua banden rij ik op brede 60 mm Big Apples. Die heb ik gemonteerd om wat meer zekerheid te hebben op de vieze en natte wegen dan de 25/28 mm banden waar normaal op rij. Ik vind dat eerlijk gezegd tegenvallen en heb het idee dat ik de banden regelmatig weg voel glijden op gladde plekken. Ik heb ook spatborden gemonteerd, dat doe ik anders nooit (op mijn liggers passen ze ook lastig),

Smeermiddelen: ik gebruik voor mijn ketting Squirt. Heb niet het idee dat het erg lang houdt maar je brengt het zo op en het houd je ketting mooi schoon en piepvrij. Ik ben er erg tevreden over.

Mijn kabels hebben allemaal een teflon binnenvoering en ik heb nog nooit last gehad van bevroren kabels.

Mijn verlichting is een Lezyne Macrodrive 800xl voor en een Spanninga O-guard achter. Daarnaast een klein Decathlon cliplampje op mijn linkerhiel voor betere zichtbaarheid in de polder. En uiteraard hebben de Big Apples reflectie evenals mijn kleding en helm.

Kleding is de standaard winter fiets kleding: een bibtight met bretels, fietsschoenen met overschoenen, een warm ondershirt, gewoon shirt en een fietsjack. En een setje winddichte handschoenen en een helm. En verder heb ik altijd een licht regenjasje bij me (samen met mijn gereedschap, lunch etc. in een waterdichte Ortlieb zadeltas). Op de ligger draag ik hetzelfde alleen gebruik ik daar geen zadeltas uiteraard  Wink
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Qua banden had ik in de winter altijd Marathon Plus Tour op m'n Surly fiets, maar die hebben ze niet in 20 inch. Dus hou ik het maar op de Marathon Plus. Ook goeie ervaringen mee.

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#7
Ik ben natuurlijk een verschrikkelijk luie en verwende velomobielrijder. Ik kom dan ook niet veel verder dan dat ik in de winter het schuimdeksel gebruik en heel sporadisch een keer de toer/racekap. En als de temperatuur richting vriespunt gaat dan trek ik een lange broek en/of een shirt met lange mouwen aan.
Banden wisselen vanwege het seizoen doe ik niet aan. Ketting smeren een keertje of 2 per jaar.
Antwoord }
Bedankt door:
#8
(28-Nov-2017, 02:48 PM)Johan. schreef: Ik ben natuurlijk een verschrikkelijk luie en verwende velomobielrijder. Ik kom dan ook niet veel verder dan dat ik in de winter het schuimdeksel gebruik en heel sporadisch een keer de toer/racekap. En als de temperatuur richting vriespunt gaat dan trek ik een lange broek en/of een shirt met lange mouwen aan.
Banden wisselen vanwege het seizoen doe ik niet aan. Ketting smeren een keertje of 2 per jaar.

Ik noem dat niet lui, eerder goed voorbereid en/of goed inspelen op de situatie.

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#9
(28-Nov-2017, 07:03 AM)Frank schreef: In de winter reinigen en smeer ik de ketting om de 2 dagen. Ook toen ik nog elke dag op fiets naar het werk ging kwamen ketting en tandwielen altijd goed de winter door.

Frame behandel ik in het najaar altijd met harde autowas, vuil en pekel spoelen er dan makkelijk af.
's winters doe ik na een wasbeurt m'n fiets afspoelen met een emmer water, nooit tuinslang of (erger nog) hoge druk spuit. Zo weet ik vrijwel zeker dat er nergens water tussen kruipt waar ik het niet wil hebben.

Ik heb ook in het verleden mijn ketting losgehaald en  afgesteld en wat schoon te krijgen. Eind van het liedje was dat ik de de zaak niet beter afgesteld kreeg en moest ik er weer mee naar Garsthuizen.  Jan de Vries zei ooit nadat hij dat hij mijn fiets ging repareren omdat de dynamo die ik zo mooi gemonteerd dacht te hebben losgeschoten was dat je fietsenmakers had en dominees.  Blush  Het zij zo .  Ik maak de fietsen dus schoon door hem af te spuiten, de ketting wat bij te smeren met Morgan blue race oil en als er echt wat aan mankeert hem naar Garsthuizen te brengen.
Antwoord }
Bedankt door:
#10
Het beste vervoersmiddel tijdens de herfst/winterse omstandigheden was mijn velomobiel, helaas heb ik deze door een kortere woon-werk afstand en een route met meer stadsverkeer weggedaan. Nu gebruik ik mijn vakantiefiets met riem en naafversnelling wanneer het buiten vies of nat is. Vrijwel geen onderhoud, heerlijk! Wel heb ik soms spijt wanneer het wat waait maar mijn ligger kan gewoon slecht tegen deze omstandigheden... Zelf fiets ik juist graag wanneer het koud is, ook wat rustiger op het fietspad!
Antwoord }
Bedankt door:
#11
Hoe houd je het warm op een ligfiets bij koud weer, dan?

Met de ligfiets ben ik echt een (redelijk) goed weer fietser. Vanaf eind februari bij dagtemperaturen boven 10 graden tot begin november. Regenvrij. Wind maakt mij niet zoveel uit. Kouder dan 10 graden wel. Ik krijg op de ligfiets erg snel last van koude voeten. Heb ik op de conventionele fiets niet zo snel last van. Ook mijn handen lijken op de ligfiets iets gevoeliger (maar dat kan ook komen doordat ik de handen dan niet in een jaszak kan steken, links en rechts afgewisseld).
Antwoord }
Bedankt door:
#12
Ik heb alleen maar ligfietsen, dus ik fiets ook bij koud weer. Ik heb bij koud weer een muts op. ik heb ontdekt dat heel vaak het verschil tussen het koud hebben of het lekker warm hebben een muts was. Zoveel warmte verlies ik dus door mijn kalende hoofd. Ik had een jas waar een dikke voering in kon. Die jas is nu stuk maar de voering gebruik nu als onderjas.  De Hema verkocht van die lange witte katoenen onderbroeken. Die heb ik veel gebruikt. Een paar jaar geleden kocht ik een Berghaus Gore Tex regenbroek die ademt. Die gebruik nu ook als overbroek als het koud is. Die gaat dan over mijn spijkerbroek heen. Ook gebruik ik handschoenen, al heb ik het idee dat door het onderstuur ik minder snel last heb van koude handen dan vroeger op de gewone rechtopfiets. Ik heb geen klikpedalen, dus ik heb stevige schoenen aan als ik fiets. Mijn tochten zijn ś winters wel korter, maar toch heb ik niet echt koud. Ik trap mij wel in het zweet, dat moet ik wel zeggen. Bovendien heb ik het gevoel dat door de zitting in de rug ik het juist warmer heb op de ligfiets dan rechtop in de wind.
Antwoord }
Bedankt door:
#13
Vooralsnog bijna niks. Het is op de 10 km ritten minder zweten en dat is fijn. Wel zo'n sjaaltje van Rose uit de verpakking gehaald en voor het eerst geprobeerd. Nu iets minder een koude nek. Maar eigenlijk had ik daar niet echt last van verder.

Wel ben ik nog voornemens de Franse ventielen eruit te gooien, de (nagenoeg) versleten achter te vervangen, de remmen na te lopen, de achter versnellingen eindelijk eens te fixen (waarschijnlijk incl. kabel vervangen), het lek bij de achterwielkast te vinden en te dichten, een 2e koplamp te installeren, de nieuwe stoelophanging uitvijlen en monteren, het kussen vervangen, de scheur in de neus vervangen, de ketting schoon te maken, de 'tik' voorin te vinden, de richtingaanwijzers te fixen en de nieuwe accu's in elkaar te zetten en het elektrisch systeem om te bouwen.

Zal me niks verbazen als de winter weer voorbij is voor ik dat gedaan heb...
Antwoord }
Bedankt door:
#14
(01-Dec-2017, 01:16 AM)Coen__ schreef: Vooralsnog bijna niks. Het is op de 10 km ritten minder zweten en dat is fijn. Wel zo'n sjaaltje van Rose uit de verpakking gehaald en voor het eerst geprobeerd. Nu iets minder een koude nek. Maar eigenlijk had ik daar niet echt last van verder.

Wel ben ik nog voornemens de Franse ventielen eruit te gooien, de (nagenoeg) versleten achter te vervangen, de remmen na te lopen, de achter versnellingen eindelijk eens te fixen (waarschijnlijk incl. kabel vervangen), het lek bij de achterwielkast te vinden en te dichten, een 2e koplamp te installeren, de nieuwe stoelophanging uitvijlen en monteren, het kussen vervangen, de scheur in de neus vervangen, de ketting schoon te maken, de 'tik' voorin te vinden, de richtingaanwijzers te fixen en de nieuwe accu's in elkaar te zetten en het elektrisch systeem om te bouwen.

Zal me niks verbazen als de winter weer voorbij is voor ik dat gedaan heb...

Met al die werkjes heb je genoeg activiteit om warm te blijven tijdens de winter lijkt me. Wink
De franse ventielen vervangen door auto ventiel? Is altijd het eerste wat ik doe bij m'n fietsen. Ik heb een bloedhekel aan franse ventielen.

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#15
(30-Nov-2017, 12:59 AM)Roepers schreef: Ik heb alleen maar ligfietsen, dus ik fiets ook bij koud weer. Ik heb bij koud weer een muts op. ik heb ontdekt dat heel vaak het verschil tussen het koud hebben of het lekker warm hebben een muts was. Zoveel warmte verlies ik dus door mijn kalende hoofd. Ik had een jas waar een dikke voering in kon. Die jas is nu stuk maar de voering gebruik nu als onderjas.  De Hema verkocht van die lange witte katoenen onderbroeken. Die heb ik veel gebruikt. Een paar jaar geleden kocht ik een Berghaus Gore Tex regenbroek die ademt. Die gebruik nu ook als overbroek als het koud is. Die gaat dan over mijn spijkerbroek heen. Ook gebruik ik handschoenen, al heb ik het idee dat door het onderstuur ik minder snel last heb van koude handen dan vroeger op de gewone rechtopfiets. Ik heb geen klikpedalen, dus ik heb stevige schoenen aan als ik fiets. Mijn tochten zijn ś winters wel korter, maar toch heb ik niet echt koud. Ik trap mij wel in het zweet, dat moet ik wel zeggen. Bovendien heb ik het gevoel dat door de zitting in de rug ik het juist warmer heb op de ligfiets dan rechtop in de wind.

Laagjes, laagjes, laagjes, dat is inderdaad het beste advies om warm te blijven tijdens koude ritjes.
En dat je de meeste warmte verliest via je hoofd (volle kop met haar of net als mij hier een daar wat begroeiing) is algemeen bekend. Een goede muts doet wonderen.

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#16
(01-Dec-2017, 06:59 AM)Frank schreef:
(01-Dec-2017, 01:16 AM)Coen__ schreef: Vooralsnog bijna niks. Het is op de 10 km ritten minder zweten en dat is fijn. Wel zo'n sjaaltje van Rose uit de verpakking gehaald en voor het eerst geprobeerd. Nu iets minder een koude nek. Maar eigenlijk had ik daar niet echt last van verder.

Wel ben ik nog voornemens de Franse ventielen eruit te gooien, de (nagenoeg) versleten achter te vervangen, de remmen na te lopen, de achter versnellingen eindelijk eens te fixen (waarschijnlijk incl. kabel vervangen), het lek bij de achterwielkast te vinden en te dichten, een 2e koplamp te installeren, de nieuwe stoelophanging uitvijlen en monteren, het kussen vervangen, de scheur in de neus vervangen, de ketting schoon te maken, de 'tik' voorin te vinden, de richtingaanwijzers te fixen en de nieuwe accu's in elkaar te zetten en het elektrisch systeem om te bouwen.

Zal me niks verbazen als de winter weer voorbij is voor ik dat gedaan heb...

Met al die werkjes heb je genoeg activiteit om warm te blijven tijdens de winter lijkt me. Wink
De franse ventielen vervangen door auto ventiel? Is altijd het eerste wat ik doe bij m'n fietsen. Ik heb een bloedhekel aan franse ventielen.

Ja. Die Franse ellende had laatst bedacht dat het liever vaster aan het ventieldopje dan aan de rest zat...
Antwoord }
Bedankt door:
#17
Bij mij braken ze altijd af bij de derde of vierde pompslag.
Petieterige ondingen... Sad

Huidige fietsen:
Trident Stowaway -/- Surly Disc Trucker -/- Speedliner (M5) 28/20

Antwoord }
Bedankt door:
#18
Of afscheuren bij de band... want de velgen hebben toch wel een groot gat.
Antwoord }
Bedankt door:
#19
Ik gebruik mijn ligfiets niet als er gepekeld is of als er sneeuw ligt. De fietsen staan netjes droog in de (overigens onverwarmde) schuur. :-)
Antwoord }
Bedankt door:
#20
(01-Dec-2017, 06:42 PM)Frank schreef: Bij mij braken ze altijd af bij de derde of vierde pompslag.
Petieterige ondingen... Sad

Grappig, in al mijn banden zitten biba's met een Frans ventiel. Nog nooit problemen mee gehad.

Ventieldopjes gooi ik trouwens direct weg.

Ik vraag mij wel hoe je een biba oppompt....... Big Grin 

Ik pomp banden ongeveer 1x per 3 weken op. Nog nooit 1 kapot gegaan.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door:
#21
Ik verving ze eerst ook allemaal door Hollands ventiel (maar dan met Schwalbe binnenwerk, dat lijkt op een autoventiel). Maar op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt, die Franse ventielen functioneren eigenlijk gewoon prima.

Autoventielen werken ook prima maar ik hem maar één fiets met brede velgen waar die ik kunnen.
Antwoord }
Bedankt door:
#22
Ik gebruik alle soorten ventielen door elkaar. Nooit problemen gehad, met wat voor soort ventiel ook. Soms een Dunlop of Klassiek ventiel waarvan de "klep" blijft plakken. Zelfs bij 8 Bar krijg ik geen lucht in de band. Even los prikken en het ventiel werkt weer. Ik gebruik altijd een slang tussen pomp/compressor en ventiel. Het Sclaverand of Frans ventiel werkt het best.
Heb een bakje vol met verloop nippels en naast fietspompen ook een compressor. Als een van de zoveel fietsen een wat zachtere band heeft worden alle banden gecontroleerd.

Winter klaar maken doe ik nooit. Gewoon onderhoud volstaat. Banden hebben voldoende profiel voor onze zachte winters. Fiets ook de hele winter door. Heb geen speciale fietskleding voor de winter. De winter is net zo belangrijk als de overige seizoenen. Ik hou van winter zwemmen en ijszwemmen. Bij ijszwemmen is de watertemperatuur < 5 graden C.  Bij ijs een bad in het wak. Kopje onder.
Antwoord }
Bedankt door:
#23
(01-Dec-2017, 07:36 PM)Wim -de roetsende schreef:
(01-Dec-2017, 06:42 PM)Frank schreef: Bij mij braken ze altijd af bij de derde of vierde pompslag.
Petieterige ondingen... Sad

Grappig, in al mijn banden zitten biba's met een Frans ventiel. Nog nooit problemen mee gehad.

Ventieldopjes gooi ik trouwens direct weg.

Ik vraag mij wel hoe je een biba oppompt....... Big Grin 

Ik pomp banden ongeveer 1x per 3 weken op. Nog nooit 1 kapot gegaan.

Frans ventiel is gewoon te lang en te dun. In combinatie met een groot gat wordt het dan heel makkelijk de boel kapot te krijgen. Gewoon fout design. Leuk in smalle velgen, maar anders hoef ik het niet te hebben. Autoventiel is ook minder vatbaar voor baldadige sabotage. Met autoventiel kun je ook makkelijk bij elk tankstation je banden oppompen zonder verloop.
Antwoord }
Bedankt door:
#24
Voor dat grote gat bestaat toch gewoon zo'n taps toelopend ringetje.

Niet dat gewone kleine flutringetje, maar een goed passende ring speciaal voor velgen met grote gaten. Bij biba's met Franse ventielen zit zo'n ringetje erbij.

Dan zit het ventiel keurig in het midden. Niet te strak aandraaien, want dan krijg je het ringetje nooit meer los als je een lekke band hebt.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door:
#25
Het Sclaverand of Frans ventiel werkt het nauwkeurigst met een manometer. Dat ventiel geeft ook nog de minste tegendruk met pompen. Ik rij al ruim 55 jaar met Sclaverand en nog nooit een gebroken ventiel gehad. Gewoon keurig gecentreerd in het velggat. Ook verkrijgbaar in verschillende lengte voor gebruik in holle en/of hoge velgen.
Antwoord }
Bedankt door:
#26
Afbrekende Franse ventielen? Dat heb ik nog niet meegemaakt. Ik zie eigenlijk - behalve de manier van oppompen - helemaal geen verschil tussen de Franse en de Hollandse ventielen. Ook nog geen problemen gehad met beide soorten.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Poedercoaten, aha. I...gideon — 06:51 PM
Uit de media ligfiets nieuws
Dit keer heb ik 'm...ZoefZoef — 06:11 PM
Uit de media ligfiets nieuws
Dit keer heb ik 'm z...365cycle — 05:26 PM
Medeliggers onderweg
Klopt Hoekie! Die wa...365cycle — 03:34 PM
Medeliggers onderweg
Die is geen prins ...Hoekie — 03:01 PM
Medeliggers onderweg
Prins Willem ?  :D...365cycle — 01:39 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Iemand goede ervar...365cycle — 01:37 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
ik gisteren zag dat...ZoefZoef — 01:37 PM
Communicatie onderling onderweg
Kijk ook even hoe va...Willeke_IGKT — 01:33 PM
Communicatie onderling onderweg
Jup. Leuke eigensch...Grrrrrene — 01:30 PM
Medeliggers onderweg
Dat was Alexander ...Hoekie — 01:13 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
ik gisteren zag dat ...gideon — 12:44 PM
Uit de media ligfiets nieuws
Het is Russisch. Met...GertBr — 12:22 PM
Uit de media ligfiets nieuws
Volgens mijn Russi...365cycle — 11:49 AM
Uit de media ligfiets nieuws
Volgens mijn Russisc...LigfietsWilsum — 10:35 AM
Ligfietsende Schoolmeesters/Onderwijzers
Ik sta nu vo...TimSch — 10:10 AM
DHZ vermogensmeter
-De 150 rpm is mog...365cycle — 09:32 AM