Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schoenen - brede schoenen + brede pedalen ?
#1
Voorwoord: Ik loop weer eens te sukkelen met mijn rechtervoet. Alleen mijn rechtervoet.
Mijn rechtervoet heeft een geschiedenis met een gebroken hielbeen en licht verbrijzelde middenvoet als ook een Japanse oester die dwars door de voet gegaan is.
Een pijnlijke plek onder mijn rechtervoet treedt op.
Pijnlijk is het af en toe al voor jaren, maar goed te doen tot helemaal niet pijnlijk. Het is gisteren tot aan niet te fietsen zo pijnlijk geworden.

Het viel me altijd al op dat er eigenlijk maar 2 eeltplekken op mijn middenvoet zitten. Op de bal, nooit pijnlijk, en één ter hoogte van de 2de/3de kleinste teen.

Knutselige illustratie pijnpunt

[Afbeelding: onderkant-voet.jpg]

Schoenen: Lake CX237. 'Racefiets' schoenen met carbon zool en bredere wreef. Met SPD-SL cleats. Recent met SPD-SL naar SPD adapter. Ik wil het liefst bij SPD blijven. Ook met SPD-SL is het altijd wel weer een tussen periode pijnlijk.

Van wat ik tot nu toe gehoord en gelezen heb, lijk ik me beter te richten op bredere schoenen in combinatie met breder pedaal.

Feitelijk denk ik dat ik zoek:
dat de hele schoen op een brede pedaal steunt en de cleat er alleen voor zorgt dat de schoen op zijn plaats houdt maar NIET een drukpunt geeft.
Ik denk op dit moment aan Lake MX238 schoenen met Shimano PD-M9120 pedalen.

Mijn vraag: Lul ik uit mijn nek? Wat is jullie ervaring met steun door brede schoenen + brede pedalen zodat je geen smal drukpunt door de cleat krijgt.
Wat is het advies op basis van jullie ervaring?
Antwoord }
Bedankt door: pietandringa
#2
Interessant topic. Ik denk dat in jouw geval de stijfheid van de schoenzool ook een groot punt is. Hoe stijver die is, hoe beter de druk over de breedte van de voet wordt verdeeld. Maar ik ben absoluut geen kenner.

Ik ben zelf van het minimalistisch, soepel schoeisel, dus fietsschoenen en pedaalsystemen zijn ontzettend vreemd voor mij. Met name mijn kleinere tenen zitten vaak klem in "normale" schoenen.
Ik rijd in een paar Lidl schoenen van járen oud. Het gaat, maar comfortabel wil ik het niet noemen.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie
#3
Ik zou in eerste instantie een inlegzooltje op maat (laten) maken zodat je de pijnlijke drukpunten kunt ontzien en een goede krachtverdeling kunt maken. Een te kleine of smalle schoen helpt zeker niet maar "groter dan passend" lijkt me niet noodzakelijk beter. Mocht je voor goed geld goed geholpen willen worden: ik heb (bij de wielrenners op Tweakers) enthousiaste verhalen gehoord over Bikeshoe4U, vooral wielrennergericht maar schijnt ook liggers goed te helpen.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , 365cycle , Willeke_IGKT
#4
Ik heb bijna dezelfde schoenen, brede uitvoering van de Lake CX218 Carbon. Jouw schoen is duurder maar heeft volgens mij dezelfde zool.
Drukpunten ervaar ik echter niet met die schoen. Het eeltprobleem heb ik zelf niet gehad, ik had wel last van de rechterkant van m'n rechtervoet (het zachte deel dat daar zit). De bikefitter in Nijkerk (BikeShoe4U) heeft geen volledig perfecte job afgeleverd (want ik kreeg recent toch weer last van m'n schenen en heb de cleat bijna een centimeter verder naar m'n tenen verplaatst, met succes), maar dat er een correctie noodzakelijk was hebben ze goed gezien:

[Afbeelding: signal-2022-03-22-173003-001.jpg]

Zo'n klein plaatje, maar het maakt een wereld van verschil voor m'n rechterbeen. Ik trap nu plotseling ook een gelijk vermogen L/R, vroeger zat daar vooral in sprints een paar % verschil tussen (en het levert zo'n 80 watt extra piekvermogen op). 
Zou me niet verbazen als het drukpunt bij jou ook gecreëerd wordt doordat je voet onder een net iets andere hoek beter functioneert. Nijkerk is vanaf jou erg ver, databikefit.nl is in Rotterdam dus ook al wel een eindje fietsen, maar een keer langs de bikefitter zou ik hiermee zeker even doen. Bij de meesten is cleats afstellen niet meer dan een euro of 70. Wat wel aan te raden is, is na het afstellen even een rondje proefrijden (en ook een paar keer flink vermogen leveren), en - als het goed zit - vragen of ze de plaats van de cleats willen markeren op je schoenzool.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie
#5
Vrijdag heb ik een afspraak bij Bikeshoe4u. Ik ben benieuwd wat er uit komt.
Antwoord }
Bedankt door: Roepers , 365cycle
#6
(05-Apr-2022, 08:39 PM)Hoekie schreef: Vrijdag heb ik een afspraak bij Bikeshoe4u. Ik ben benieuwd wat er uit komt.
Ga je met de fiets? Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#7
Ik schreef dit een paar jaar geleden op mijn blog:

LAKE MX241

Gelukkig heb ik nu wel echt passende schoenen. De Bikestore in Zutphen is alweer een paar jaar in handen van Rik en hij is een echte shoefitter. Aangezien ik erg brede voeten heb, zoek ik eigenlijk altijd schoenen die breed genoeg zijn. Vaak zijn ze dan iets te groot, maar dat neem ik dan maar op de koop toe. 


Volgens Rik is dit een verkeerde redenatie en moet je altijd schoenen zoeken die qua lengtemaat goed zijn, daarna ga je pas kijken naar de juiste breedte. "En als de schoen dan niet goed past en niet breed genoeg is?", vroeg ik toen. Zijn antwoord: "Dan heb je de verkeerde schoenen."

Zo kwamen hij en ik terecht bij de Lake MX241 Endurance Wide. Een in de breedte perfect passende schoen. Maar ja, we gingen eerst naar de lengte kijken. Oeps, meer dan een centimeter verschil.
Links: 27,1 cm lang en 11,3 cm breed
Rechts: 26,0 cm lang en 11,3 cm breed

Links heb ik nu maat 44 en rechts maat 43 en dit kostte mij maar €50,- extra.
Normaal gesproken moet je dan twee paar schoenen kopen.

Moraal van dit verhaal: Koop passende schoenen in de lengte, daarna kijk je naar de breedte.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Lig-hen , Bacchus , 365cycle , Hoekie
#8
Stel nou dat je zo'n bike-fitting gaat doen he, dan lijkt het me nuttig om met fiets en al te komen toch? Ik zat er even over na te denken, maar dan zou ik de topkap ook loshalen zodat er wat te zien valt.

Heeft iemand dat gedaan, met ligfiets en al?
Antwoord }
Bedankt door:
#9
(08-Apr-2022, 11:04 AM)ThijsR schreef: Stel nou dat je zo'n bike-fitting gaat doen he, dan lijkt het me nuttig om met fiets en al te komen toch? Ik zat er even over na te denken, maar dan zou ik de topkap ook loshalen zodat er wat te zien valt.
Er is een groot verschil tussen bikefitting en shoefitting. De plaatsing van je voet op het pedaal is maar minimaal anders in liggende houding dan op een bukfiets (het verschil komt dan uit je heup).

(08-Apr-2022, 11:04 AM)ThijsR schreef: Heeft iemand dat gedaan, met ligfiets en al?
John van databikefit.nl heeft destijds wel gekeken hoe mijn houding in de Milan is, om er zeker van te zijn dat hij een goede shoefitting kon doen. Hij vermoedde dat een volledige bikefitting in een velomobiel erg lastig ging worden (maar bij jouw Mango zal dat zonder de top mogelijk meevallen).
Antwoord }
Bedankt door: ThijsR , Hoekie
#10
...best lang verhaal geworden...

Het gaat bij mij alleen om shoe fitting. Bike fitting lijkt me niet nodig.

Wat ik wel zou willen is een carbon stoeltje helemaal op mijn lichaam. A la Formule 1.
Dat is nogal een gedoe aangezien een stoel persoons en fiets/velomobiel afhankelijk is.
Voor de Alpha's en Milan's zijn er inmiddels stoeltjes op lengte grootte. Voor de Alpha's ook nog verder een ergonomie als ook versies voor tiller of tankbesturing.
Aangezien ik een lichte vorm van Scheuermann heb, is vorig jaar mijn QV stoel door Velomobiel.nl aangepast zodat ik minder steun in de lenden/onderrug heb. En daardoor juist een betere steun krijg. Denk lendensteaun weggdraaien in een autostoel. Verder heb ik de stoel aangepast met yogamat rubber. Met wat meer onderkleding zit ik goed tot heerlijk.

Terugkomend op mijn shoe fitting bezoek bij Bikeshoe4U in Nijkerk.
Goed gesprek gehad en alle info gegeven. Inclusief hielbreuk en japans oester compleet door mijn rechtervoet en uiteraard het drukpunt en 2 plekken met de meeste eelt. Dat zonder sokken eigenlijk het lekkerste fietst.

Uit meting blijkt: Mijn voeten zijn nagenoeg even lang. Mijn voeten hebben een hoge boog. Ze staan in principe normaal recht.
We hebben wat getest met verschillende schoenen een zooltjes.

Ik ben weggegaan met:
- een paar Lake MX238 Wide. Ik had een paar Lake CX237 (niet Wide) 
Beide zijn maat 43. Eigenlijk volgens het principe wat Wim hierboven aangeeft. Het is een Wide model geworden.
- Lake zooltjes met carbon deel die via een magnetron verwarmd en vervormd zijn naar mijn voeten.
Verder om uit te proberen: - 1 mm wedges op beide schoenen. Volgens hem is het bij de meeste óf geen óf slechts 1 mm. 
- Een paar sokken. In 40-42. Die maat want volgens hem heb je bij maat 43 schoenen, maat 42 voeten.

Nu aanzien wat het gaat brengen.

PS 1 Nu nog SPD pedalen halen met 'kooi'.
PS 2 'MTB schoenen' ipv 'Racefiets schoenen' vanwege het praktische. Hij vertelde dat zeker met pedalen met 'kooi' SPD een goede optie is.
Dat de bredere SPD-SL cleats er feitelijk voor de verticale balans is, waar je met een ligfiets geen last van hebt (mooi!)
PS3 We hadden het ook nog over cleat positie. Hij vertelde dat zoveel mogelijk naar achteren voor iedereen eigenlijk het beste is. Het benadert het voor het lichaam de meest logische afloop. Zoals we met lopen doen.
Antwoord }
Bedankt door: ThijsR , 365cycle , Roepers
#11
Dit sluit zo goed als naadloos aan op het verhaal dat ik in Zutphen heb gehoord van de shoefitter.

Hij vindt Lake echt één van de betere schoenen door hun pasvorm.


Lake MX238 Wide --> deze waren voor mij te smal en de schoen bestaat uit één stuk.
De versie die ik heb (Lake MX241 Endurance Wide) heeft een soort 'paneel-achtige constructie' en daardoor kan mijn voet zich heel vrij in de schoen bewegen in de breedte.

Ik heb ook de Lake CX237 gehad, maar dan wel de wide.

Bedoel je deze zooltjes?: Lake Raven Carbon 0.3 Insoles
Die heb ik ook gehad, gebruik ik niet meer. Ik weet eigenlijk niet meer waarom niet  Sad  

Ik heb nu Currex BikePro high profile. Ze zijn blauw.
Deze dus: https://www.mantel.com/currex-bikepro
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , 365cycle
#12
(08-Apr-2022, 05:04 PM)Wim -de roetsende schreef: Bedoel je deze zooltjes?: Lake Raven Carbon 0.3 Insoles

Klopt. Die bedoel ik inderdaad.
Antwoord }
Bedankt door:
#13
Vanmidaag een eindje gereden. Eerste indruk: Halleluja. Had ik veel eerder moeten doen.
Of het de oplossing is weet ik uiteraard nog niet, maar man, wat een verschil!
Antwoord }
Bedankt door: ThijsR , 365cycle
#14
Klinkt goed.

Ik was ook zo verschrikkelijk blij om eindelijk pijnvrij te kunnen rijden. Ook >125km.

Ik hoop dat dit jou ook (weer) gaat lukken.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Roepers
#15
(09-Apr-2022, 05:36 PM)Hoekie schreef: Vanmidaag een eindje gereden. Eerste indruk: Halleluja. Had ik veel eerder moeten doen.
Of het de oplossing is weet ik uiteraard nog niet, maar man, wat een verschil!
Supertof om te lezen Big Grin Ja, bikefitten vind ik meer iets voor mensen die het lang vol willen houden op een bukfiets, maar shoefitten is écht de moeite.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie
#16
Bij veel fietsenzaken krijg je wel de indruk dat ze verstand hebben van schoenen en of schoenen goed passen.

Zo was ik in 2013 bij Stappenbelt (een Specialized Concept Store) in Apeldoorn.
Uiteindelijk liep ik daar met het duurste model S-Works weer naar buiten. Na zo'n 3 ritten heb ik ze weer te koop gezet. Toch klonk hun verhaal heel aannemelijk en vond ik ze professioneel overkomen.

Maar dat verhaal van de BikeStore in Zutphen heeft nog nooit iemand verteld. Namelijk dat een schoen eerst in de lengte moet passen en daarna moet je pas kijken of de breedte goed is. Passen ze niet, dan heb je de verkeerde schoenen en moet je verder zoeken.

Zij waren ook de eersten die adviseerden om 2 verschilende maat schoenen te nemen vanwege het te grote verschil. En het was ook nog eens betaalbaar, want dit kostte mij maar €50,- extra én geen koopverplichting. Eerst gewoon de mogelijkheid om te passen, want zei Rick: "Ze moeten wel goed passen, anders heb je er nog niks aan."
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , ThijsR , Hoekie
#17
Helaas nog niet de oplossing. Tenminste, het pijnpunt is nog niet weg. Of het geneest niet door de nieuwe schoenen/zooltjes/shims. Soms gaat het flink wat kilometers prima en soms is het weer terug. Van de week maar eens langs de huisarts. Of meerdere dagen rust houden, maar dat is veel te moeilijk voor me.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#18
Vanmorgen bij de huisarts geweest. Blijkt er een voetwrat te zitten. Logisch dat fietsen af en toe pijnlijk is.....

PS Ben desondanks blij met het bezoek aan de bikeshoefitter want de schoenen zitten zeker beter nu.
Ik voel ook dat ik nu met de hele voet kan duwen ipv alleen de bovenzijde. Wat tevens zorgt voor wat verlichting van het pijnpunt.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#19
(20-Apr-2022, 09:51 AM)Hoekie schreef: Vanmorgen bij de huisarts geweest. Blijkt er een voetwrat te zitten. Logisch dat fietsen af en toe pijnlijk is.....
Hebben ze 'm bevroren?
Antwoord }
Bedankt door:
#20
Wordt vanmiddag gedaan. Eerste van meerdere afspraken. Kan blijkbaar niet in 1 keer.
Volgens de huisarts kan ik blijven fietsen. Zou niet pijnlijker moeten zijn dan nu.
Antwoord }
Bedankt door: pietandringa , Roepers , 365cycle


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Zoektocht naar een nieuwe tweedehands V...
Maar voor die prij...365cycle — 01:26 AM
Zoektocht naar een nieuwe tweedehands V...
Ik kreeg net een...Tom Fekkes — 01:18 AM
Zoektocht naar een nieuwe tweedehands V...
Ik kreeg net een l...ZoefZoef — 12:59 AM
Zoektocht naar een nieuwe tweedehands V...
Ik kreeg net een lin...Willeke_IGKT — 11:29 PM
"Turbolator" op een daily driver?
Stop jij maar een ...365cycle — 10:55 PM
Ervaringen met de Bülk
Deze heb ik. Mooi...Wim -de roetsende — 08:33 PM
"Turbolator" op een daily driver?
Stop jij maar een tu...Freek1970 — 07:46 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Daar verbaas ik mi...365cycle — 06:32 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Lijkt overdreven v...datakneder — 06:02 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
De stoplichten kun...Niels van der Wal — 05:53 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
De stoplichten kunn...365cycle — 05:31 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
De stoplichten kunne...Niels van der Wal — 04:55 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Nog eerder moest e...365cycle — 04:52 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Nog eerder moest er ...LigfietsWilsum — 03:54 PM
Lithium accu's in velomobielen, is dat ...
6V, voor de oude ...LigfietsWilsum — 03:53 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Ooit was verplicht...365cycle — 03:53 PM
De GENIALE marketing van de e-bike
Wanneer mocht da...Niels van der Wal — 03:51 PM