(9 uren geleden)Jeroen S schreef: Het voordeel van een wat ouderwetsche infrastructuur is dat dei in ieder geval vaak logisch is, je volgt de grote weg naar de Kerk, kijkt daar op de bordjes met plaatsnamen en rijdt naar de gewenste plaats, of in de gewenste windrichting het dorp of de stad weer uit.
Op deze pagina op www.rijkstraatwegen.nl zie je onderaan de pagina een kaartje met de rijkstraatwegen uit 1914. Via www.topotijdreis.nl kan ik die wegen eenvoudig terugvinden en vergelijken met de huidige situatie. Nog steeds blijken die oude rijkstraatwegen voor fietsers de belangrijkste doorgaande routes te zijn. Ik heb Leeuwarden-Zwolle bestudeerd en daar klopt dat voor. Waar de snelweg samenvalt met de oude rijkstraatweg zijn er parallelwegen langs de snelweg. Ik heb mij verbaasd hoe intact deze oude rijkstraatweg nog was. En inderdaad die ging vaak van stad naar stad. De steden waren wel heel veel kleiner. En je hebt daar ook gelegenheden voor een pauze. Het leuke van fietsen is dat het eigenlijk een ouderwetse manier van reizen is.
Wat ook bijzonder is: Als je van Leeuwarden naar Harlingen fietst via de Rijkstraatweg (Marsum, daarna ten noorden van Dronrijp, dwars door Franeker en via Herbaijum naar Harlingen), dan is even voor Harlingen bij Midlum de situatie grondig gewijzigd. Je kan niet meer rechtdoor naar Midlum maar je gaat via een aantal lussen naar de Koningsbrug. Maar die hoorde niet bij de Rijkstraatweg. Die weg liep noordelijker. Bij de Koningsbrug echter is een fietstunneltje en dat fietspad brengt je weer op de oude Rijkstraatweg. En de wegwijzers naar Terschelling en Vlieland wijzen je daar langs en niet via de prachtige binnenstad van het havenstadje. Voor vakantiefietsers lijkt mij die route leuker, maar de wegwijzers voor fietsers volgen nog steeds de logica van het het oude rijkstraatwegenstelsel.
Om daarmee tot mijn conclusie te komen. Die doorfietsroutes volgen blijkbaar nog steeds oude logica. Van stad naar stad zoals het ook in 1914 was. Wel niet volgens het oude rijkstraatwegennet maar de logica daarvan is op een of andere manier nog aanwezig.
Groet,
Marco