04-Apr-2025, 08:37 AM
(03-Apr-2025, 09:57 PM)Thijs OO schreef:(03-Apr-2025, 08:34 PM)Fietsbennie schreef: Goed bezig Thijs
Wat doet die bond daar zoal?
Kun je paar voorbeelden noemen?
Ze zijn al een aantal jaar bezig met een fietsbrug over de Lek, voor een doorfietsroute tussen Den Bosch en Utrecht, maar die is afgelopen jaar door onwil van de Provincie Gelderland afgeketst. Wat wel doorgaat is een fietsstraat van West C naar het Centrum. Ze zetten zich in voor het verkeers examen. Geven fietsles aan volwassenen.
Dat soort zaken.
https://culemborg.fietsersbond.nl/nieuws/
Vers van de pers:
fietsersbondculemborg De provincie Utrecht trekt bijna tien miljoen euro uit voor een snelfiets-verbinding tussen het NS-station Houten en de Culemborgse pont over de Lek. Dit blijkt uit de statenbrief van 25 maart jl. aan de leden van de Provinciale Staten, zeg maar de Tweede Kamer van de provincie Utrecht
De fietsroute komt zo veel mogelijk parallel aan de spoorlijn.
De route eindigt op de plek waar later een fietsbrug over de Lek kan komen.
Een uitgebreide studie naar de fietsbrug door de ingenieurs van Movaris, verdween onlangs diep in de onderste la. Dat kwam omdat de provincie Gelderland als enige van de betrokken overheden niet mee wil betalen aan die fietsbrug over de Lek. Met dit besluit geeft Utrecht een stevig tik op de vingers van de weigerachtige bestuurders van de provincie Gelderland.
De fietsverbinding Houten - Culemborg staat in Utrecht zelfs helemaal bovenaan op het fietsprioriteiten lijstje. Dat Gelderland niet mee doet, betekent dat ook het Rijk niet mee zal betalen. En als het Rijk niet mee doet, zijn er ook geen Europese gelden binnen te slepen. De Fietsersbond Culemborg reageert blij verrast op dit besluit van de provincie Utrecht. "Wij hebben, met andere afdelingen van de Fietsersbond, jarenlang geijverd voor een fietsbrug over de Lek. In midden Nederland is dat de 'missing link' in de doorfietsroute tussen Den Bosch en Utrecht. Een paar maanden terug waren we nog diep bedroeft dat 'die fietsbrug in rook opging'! We zijn nu natuurlijk helemaal blij dat de provincie Utrecht wel doorzet.", zeg Jan Jansen van de Fietsersbond Culemborg.
Hoeveel kilometer per uur mag je rijden op die snelfietsverbinding? Hier in België geldt een snelheidslimiet van 30 km/u op fietspaden, maar ook op zogenaamde snelfietswegen. Dan moet je jezelf voorstellen dat mensen hun auto thuislaten om met een snelle elektrische fiets te gaan werken en daar vervolgens maximaal 30 km/u mee mogen rijden.
