24-Feb-2018, 12:29 PM
In de voedingsleer krijg je, ook bij grootschalige en langdurende onderzoeken, nooit sluitend wetenschappelijk bewijs. Wel aannemelijk bewijs. Vegetariers leven nauwelijks gezonder dan alleseters. Zuivel en eieren, dat rijkelijk in het voedselpatroon van een vegetarier voorkomt, zijn nadeliger voor de gezondheid, dan wat vis voor een pescotarier. Eskimo's, vleeseters, leven gemiddeld aanmerkelijk korter dan een westerling in de gematigde gebieden.
Van zuivel of eieren kreeg ik huidontstekingen op de zitbotjes, met het risico op steenpuisten. Nu rij ik in katoenen kleding. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat door de grotere inname van zuivel de kans op borst- en prostaatkanker toeneemt. In landen met de grootste zuivelinname komt het meest botontkalking voor. Melk is voor jonge zoogdieren. Daarin zitten groeihormonen en exorfine, een opiaat, om de kleine aan het drinken te houden.
Te veel dierlijke eiwitten, boven de 10% van de voedselinname, kunnen allerlei klachten geven. Meestal boven de 40 jaar. De kans dat dierlijke eiwitten in het bloed de endotheelcellen van de bloedvaten aantasten is niet uit te sluiten. Het begin van z.g. "aderverkalking". De ontstekingswaarde in mijn bloed stijgt bij mij met het eten van dierlijke eiwitten.
Sinds ik veganist ben, is mijn hartslag en ademhalingsfrequentie gedaald en mijn bloeddruk lager geworden. Nu ik ouder wordt, nu 70, merkt ik nauwelijks verschil in duurvermogen. Gewoon gevarieerd eten en vitamine B12 aanvullen.
Vele topatleten zijn veganist. Ook Mike Tyson. Maar die beet wel in het oor van een tegenstander.
https://www.youtube.com/watch?v=758Ak9sqbe4
Van zuivel of eieren kreeg ik huidontstekingen op de zitbotjes, met het risico op steenpuisten. Nu rij ik in katoenen kleding. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat door de grotere inname van zuivel de kans op borst- en prostaatkanker toeneemt. In landen met de grootste zuivelinname komt het meest botontkalking voor. Melk is voor jonge zoogdieren. Daarin zitten groeihormonen en exorfine, een opiaat, om de kleine aan het drinken te houden.
Te veel dierlijke eiwitten, boven de 10% van de voedselinname, kunnen allerlei klachten geven. Meestal boven de 40 jaar. De kans dat dierlijke eiwitten in het bloed de endotheelcellen van de bloedvaten aantasten is niet uit te sluiten. Het begin van z.g. "aderverkalking". De ontstekingswaarde in mijn bloed stijgt bij mij met het eten van dierlijke eiwitten.
Sinds ik veganist ben, is mijn hartslag en ademhalingsfrequentie gedaald en mijn bloeddruk lager geworden. Nu ik ouder wordt, nu 70, merkt ik nauwelijks verschil in duurvermogen. Gewoon gevarieerd eten en vitamine B12 aanvullen.
Vele topatleten zijn veganist. Ook Mike Tyson. Maar die beet wel in het oor van een tegenstander.
https://www.youtube.com/watch?v=758Ak9sqbe4