Zadelpijn
|
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
16-Dec-2017, 07:55 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Dec-2017, 08:33 AM door PietV*.)
(14-Dec-2017, 12:13 PM)ErikvanD schreef:
(14-Dec-2017, 12:05 PM)PietV* schreef: Jammer dat de open ligfiets voorbij is gestreefd door de E-bike.
Dat zijn ware woorden Piet! Is ook hetgeen ik steeds terughoor als ik een ligfiets winkel bezoek.
(14-Dec-2017, 02:26 PM) Lopopodium schreef:
Maar ik neem aan dat je op een elektrische fiets ook gewoon zadelpijn krijgt, zelfs al zou je helemaal niet meefietsen. En de ligfiets kan ook geëlektrificeerd worden. Dus er is nog niets verloren voor 'de ligfiets'.
Bij ongemakken aan het zitvlak, in de volksmond “zadelpijn” genoemd, is de aanschaf van een ligfiets een vorm van symptoombestrijding. Het neemt de oorzaak niet weg, maar vermindert de klachten.
De vormen van zadelpijn zijn zeer verschillend. De gemakkelijkste oplossing is de zitpositie en de juiste keuze van het zadel. Goede afstelling, voldoende breed, stevig en koel.
Maar vrijwel alle ongemakken komen van binnenuit. De helft van onze bevolking heeft overgewicht, waarvan 15% obees. Dat overgewicht zit vooral boven het zadel. Overgewicht is een van de oorzaken van zadelpijn en vele andere pijntjes. Te veel lichaamsvet verhoogt het niveau van laaggradige ontstekingsreacties. Liggend fietsen neemt die oorzaken niet weg.
https://www.gezond.be/de-eerste-symptome...zadelpijn/
Drie belangrijke factoren ter voorkoming van zadelpijn zijn (nacht)rust, laag stressniveau en juiste voeding. Als die 3 factoren elkaar ondersteunen, zullen veel klachten verdwijnen. Ook zadelpijn.
Wat een mens aan voeding nodig heeft zijn de 3 macronutriënten en de 3 micronutriënten. In de juiste verhouding, waarbij de opname van die voeding in overeenstemming moet zijn met het verbruik.
We hebben in ons land ruim 1 miljoen voedseldeskundigen, die je alles kunnen vertellen over wat eetbaar is. Maar voedingsdeskundigen, die gratis advies geven, zijn er maar weinig van. Om over niet werkende of belastende diëten maar te zwijgen.
Het aanbod van voedsel is vele malen groter, dan het aanbod van juiste voeding. Ik laat meer dan 90% van de schappen in de supermarkten links liggen. Groenten en fruit is de hoofdmoot. Dan peulvruchten en wat granen en als laatste zaden of pseudogranen en wat walnoten. Met als favoriete drank (leiding)water.
Ik weet van vroeger wat zadelpijn is, maar dit zit ver in het geheugen. Ik fiets in alle soorten kleding en heb geen last van zadelpijn. Ook niet bij lange ritten op een gewone fiets in een spijkerbroek. Dat blijf ik gewoon doen.
Ligfietsen is fijn, maar voor een totale fitheid van de body worden te weinig spieren gebruikt. Ik moet mijn rompspieren blijven trainen vanwege een “versleten” rug. Dat sterkt mijn keuze voor een roeifiets. Een trike valt zo wie zo af. Die neemt de oorzaak van mijn verzwakte rug zeker niet weg.
Berichten: 1.500
Topics: 45
Lid sinds: May 2017
Bedankt: 16
138 x bedankt in 118 berichten
Ik denk dat je grotendeels gelijk hebt Piet. Al ben ik blij dat ik door mijn aanhoudende zadelpijn aan het ligfietsen ben begonnen. Ook al is dat maar symptoombestrijding
Toen ik begon met fietsen was ik veel te zwaar en met de nachtrust en de stress zat het ook niet helemaal jofel. Veel zadels geprobeerd en bijna helemaal gestopt met fietsen door de aanhoudende klachten. O.a. mezelf meer dan 1000 km gepijnigd om een lederen Brooks zadel in te rijden. En nog steeds zadelpijn, na 10 km wilde ik steeds alleen maar afstappen...
Toen dus een ligger gekocht maar daarnaast toch blijven rijden op mijn andere fietsen. En op een gegeven moment toch mijn ideale zadel gevonden! En dat zit nu op al mijn fietsen.
Ik rij wel altijd met goede fietsbroek maar kan nu rustig 100+ km rijden zonder last. En intussen zelfs ook op dat lederen Brooks zadel! Dat heeft wellicht te maken dat ik een hoop ben afgevallen.
Ik weet wel dat een zadel enorm persoonlijk is en iedere kont is anders. En een goede afstelling van de rest van je fiets is ook mega belangrijk.
En qua gebruik van spieren, ik weet niet of het fysiologisch klopt maar door het ligfietsen ben ik sneller gaan fietsen op mijn gewone fietsen. En ik merk na een lange rit wel dat ik andere spieren voel als ik op de ligfiets heb gereden als dan wanneer ik op een gewone fiets heb gereden. De afwisseling voelt dus lekker complementair
Berichten: 135
Topics: 17
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 12
9 x bedankt in 9 berichten
16-Dec-2017, 09:52 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Dec-2017, 09:56 AM door tegenligger.)
Ik ben erg blij dat ik mijn vorm van symptoom bestrijding 12 jaar geleden heb ontdekt. En als bonus kan ik in de supermarkt de schappen met peulvruchten en pseudogranen overslaan, drink met plezier een glas rode wijn, en geniet ik van de natuur om me heen alsof ik in mijn luie stoel lig. (eh niet in die volgorde natuurlijk).
Overigens gebruik je je bovenlichaam meer op een trike dan op een tweewieler bij een beetje sportief rijden.
Mijn fietsen: Rode Challenge Fujin Tour, grijze Fujin SL I, zwart gespoten Hurricane van staal (project) , rode Hurricane van aluminium (winter) , zwarte Nazca Fuego, gele Challenge Alize 20
Marcel D.
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
16-Dec-2017, 10:32 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Dec-2017, 10:36 AM door PietV*.)
Ik weet niet of het een bonus is om minder evenwichtige voeding te eten. Van de mannen 50+ in Nederland heeft bijna 2/3 overgewicht. Miljoenen mensen hebben welvaartsklachten en lijden aan artritis, slijmbeursontstekingen en vooral artrose. Bovendien een grote toename van diabetes type 2 en hoge bloeddruk patienten, waarvan velen er te laat achter komen. De volksgezondheid wordt steeds moeilijker betaalbaar en de AOW beter betaalbaar.
Ik eet rijkelijk gevarieerd, maar ben nu ruim 20 kg lichter. Van 106 naar 85 kg. Zonder dieet, pijntjes of klachten. Vanmorgen weer gezwommen. Water ruim 2 graden C. Daarboven -1.
En ja, ligfietsen is gezond. Je traint de grootste spiergroepen. Ook voor de gewone fiets.
Berichten: 281
Topics: 0
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 11
64 x bedankt in 51 berichten
20-Dec-2017, 09:18 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-Dec-2017, 09:19 PM door Coen__.)
(16-Dec-2017, 07:55 AM)PietV* schreef: Ik laat meer dan 90% van de schappen in de supermarkten links liggen.
Ik begrijp dat je een 'linksdraaiende' supermarkt hebt en je bij binnenkomst linksom loopt terwijl je aan de rechterkant vlees, groente, fruit en zuivel pakt?
Zadelpijn had ik nauwelijks last van op de gewone fiets. Wel zere polsen, zere nek. Dat is nu allemaal weg.
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
(20-Dec-2017, 09:18 PM)Coen__ schreef: (16-Dec-2017, 07:55 AM)PietV* schreef: Ik laat meer dan 90% van de schappen in de supermarkten links liggen.
Ik begrijp dat je een 'linksdraaiende' supermarkt hebt en je bij binnenkomst linksom loopt terwijl je aan de rechterkant vlees, groente, fruit en zuivel pakt?
Zadelpijn had ik nauwelijks last van op de gewone fiets. Wel zere polsen, zere nek. Dat is nu allemaal weg.
Wat betreft mijn voeding, bezoek ik in volgorde van belang deze winkels: 1e groenteboer, 2e andere groenteboer, 3e groenteafdeling supermarkt. Ben van flexitarier overgestapt naar het veganisme. En nooit spijt van gehad. Heb veel over fietsklachten gelezen, maar zelf geen ervaring mee. Ik fiets pas 66 jaar.
Hippocrates schreef circa 400 jaar voor onze jaartelling: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Het komt weer terug.
https://www.youtube.com/watch?v=X7U4Qzt1...a-93797353
De hedendaagse mens eet te veel lijken, paft er vaak op los en slobbert de zaak weg met alcohol. Niet gezond, maar de AOW moet ook betaalbaar blijven.
Heb ook gehoord van een Argentijnse voetballer. Heet Leonel en had last van blessures. Is veganist geworden en speelt nu nog steeds een leuk potje voetbal in het 1e van Barcelona.
Overigens, ik bezoek geen linksdraaiende supermarkt, maar ben wel linksdragend.
Berichten: 1.970
Topics: 30
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 1
1393 x bedankt in 788 berichten
Ik ben zelf al 27 jaar vegetarier. Maar het lijkt me onzin dat er een verband is tussen zadelpijn en voeding (althans voeding dat niet zorgt dat de liesaderen doorbloed blijven bij druk van het lichaam).
Ik zou eerder een verband zien tussen gewicht boven de bekken en zadelpijn, daar dit de mate van afknijping van liesaderen beinvliedt. Maar dan ook maar een zeer klein verband.
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
In de voedingsleer krijg je, ook bij grootschalige en langdurende onderzoeken, nooit sluitend wetenschappelijk bewijs. Wel aannemelijk bewijs. Vegetariers leven nauwelijks gezonder dan alleseters. Zuivel en eieren, dat rijkelijk in het voedselpatroon van een vegetarier voorkomt, zijn nadeliger voor de gezondheid, dan wat vis voor een pescotarier. Eskimo's, vleeseters, leven gemiddeld aanmerkelijk korter dan een westerling in de gematigde gebieden.
Van zuivel of eieren kreeg ik huidontstekingen op de zitbotjes, met het risico op steenpuisten. Nu rij ik in katoenen kleding. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat door de grotere inname van zuivel de kans op borst- en prostaatkanker toeneemt. In landen met de grootste zuivelinname komt het meest botontkalking voor. Melk is voor jonge zoogdieren. Daarin zitten groeihormonen en exorfine, een opiaat, om de kleine aan het drinken te houden.
Te veel dierlijke eiwitten, boven de 10% van de voedselinname, kunnen allerlei klachten geven. Meestal boven de 40 jaar. De kans dat dierlijke eiwitten in het bloed de endotheelcellen van de bloedvaten aantasten is niet uit te sluiten. Het begin van z.g. "aderverkalking". De ontstekingswaarde in mijn bloed stijgt bij mij met het eten van dierlijke eiwitten.
Sinds ik veganist ben, is mijn hartslag en ademhalingsfrequentie gedaald en mijn bloeddruk lager geworden. Nu ik ouder wordt, nu 70, merkt ik nauwelijks verschil in duurvermogen. Gewoon gevarieerd eten en vitamine B12 aanvullen.
Vele topatleten zijn veganist. Ook Mike Tyson. Maar die beet wel in het oor van een tegenstander.
https://www.youtube.com/watch?v=758Ak9sqbe4
Berichten: 135
Topics: 17
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 12
9 x bedankt in 9 berichten
24-Feb-2018, 11:01 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-Feb-2018, 11:01 PM door tegenligger.)
Ik denk dat er behoorlijke variatie bestaat bij mensen als het gaat om zitvlees. Ik weet van mezelf dat ik nauwelijks bedeeld ben daar en dus binnen de kortste keren zadelpijn heb. Ik denk dat het drinken van flink vette melk de omvang van de derriere bij sommige weleens gunstig zou kunnen beïnvloeden.
Mijn fietsen: Rode Challenge Fujin Tour, grijze Fujin SL I, zwart gespoten Hurricane van staal (project) , rode Hurricane van aluminium (winter) , zwarte Nazca Fuego, gele Challenge Alize 20
Marcel D.
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
Het woord "zitvlees" wordt gebruikt voor personen die de neiging hebben de hele dag te kunnen blijven zitten. Zitvlees hebben is niet gezond, omdat zitten "Het nieuwe roken" wordt genoemd.
Zitvlees kweken op een fiets is figuurlijk bedoeld, als je zonder ongemakken de hele dag in het zadel kan blijven zitten. Je zit namelijk niet op je "vlees", maar op je zitbotjes. De pijnklacht is de huid. Gezonde voeding lost veel problemen op. Ook de term "slaapzak" doet zich op de fiets niet voor. Je gaat nooit op je scrotum zitten.
Beknelde zenuw in het kruis is meestal een verkeerd model zadel of soms bij mannen een hoge inname van zuivel. Groeihormonen en enzymen.
https://www.foodlog.nl/artikel/melk-moge...or-mannen/
Heb je fietsklachten, probeer een maand of langer het advies van John McDougall. Het is niet strik veganistisch, maar velen in mijn omgeving zijn van hun fietsklachten af. Bovendien goed voor het milieu.
https://www.drmcdougall.com/pdf/dr-mcdou...-dutch.pdf
|
Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|